Valóra vált tündérmese a Dunántúlon

2018. augusztus 31.

Ha azt mondom, hogy ilyen gyönyörű várban nem jártam még, se itthon, se külföldön, nem mondok vele sokat. Ha még azt is hozzáteszem, hogy a kertkaput átlépve olyan érzésem volt, mintha egy tündérmesébe léptem volna, ahol a csipkés tornyok, színes mozaikok és üvegfestmények, kertben pompázó díszkutak és virágok mellől már tényleg csak az aranyalmafa hiányzott, talán már sejtheti az ember, hogy itt tényleg valami varázslatos dologról van szó.

dji_0021-edit.jpg

A székesfehérvári Bory vár a kazamatától a 30 méterig nyúló torony csúcsáig egy igazi műalkotás. Ez nem egy olyan hely, amin csak átszalad az ember, érdemes akár többször is keresztül-kasul bejárni. Bár már sokadszorra voltam, mindig tartogat valami új, apró részletet, amit előzőleg nem vettem észre. Mintha egy elvarázsolt kastély lenne, ami csak apránként tárja fel a titkait. Az épület főbejáratánál a földbe ágyazott felirat, miszerint “A kövek beszélnek” szintén csak ezt az impressziót erősíti.

img_1120.jpg

Az épület története az 1900-as évekre nyúlik vissza, és Bory Jenő szobrászművész és építész nevéhez fűződik. Az egész úgy kezdődött, mint a mesékben: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy férfi, aki szerelembe esett és megígérte szíve hölgyének, hogy épít neki egy kastélyt, amiben varázslatos életük lehet. Az ismerős “Boldogan, amíg meg nem…” Lényeges különbség, hogy nem fondorlattal, karddal, vagy bűbájjal, hanem tengernyi betonnal, elképesztő kitartással, és szorgalmas, kétkezi munkával váltotta valóra ígéretét. 40 nyáron át épített és dekorált, tökéletesítette a részleteket, majd a második világháború bombázásai után a renoválási munkálatokat egészen haláláig folytatta.

Építménye a hitvesi szerelem és a hivatása szeretetének kőbe öntött és faragott szimbóluma. Otthon és műterem egyszerre, ahol nem csak saját és felesége, Komócsin Ilona festőművész munkái, hanem kortárs alkotók szobrai és festményei is helyet kaptak. A vár hátsó részén a százoszlopos udvar folyosóin a magyar történelem nagyjai, királyok, dalnokok és irodalmi hősök szobrai állnak sorfalat és egészen a hitvesi szeretetnek szentelt kápolnáig vezetnek.

A minden négyzetmétert átható békés, romantikus hangulat miatt sokan választják jegyesfotózásuk színhelyéül a birtokot. Azonban nem csak párosan érdemes ellátogatni ide, a nyugalom és feltöltődés mindenképpen garantált, hiszen a szürke hétköznapok monotóniáját megtörve, mintha egy másik világba érkezne az ember átsétálva várfalak között. A vár üzemeltetéséről és fenntartásáról jelenleg is a leszármazottak gondoskodnak, így bátran lehet kérdezni tőlük arról is, amiről a kövek esetleg nem meséltek. :)

Miért kattintanál pont IDE?

Szerintem ez tetszik majd:

Élvezni a közlekedést Budapesten? Nem lehetetlen.

Szahara lett a Dunából

A szezonon túl is van élet - Balaton

A Velencei-tó és a jég birodalma

Új-Zéland házhoz jön - Bokodi-tó

Életemben először - New York

Nem olyan mint amire gondolsz - Bulgária I. rész

Rejtélyek és misztikum Bulgriában II. rész

INSTAGRAM

FACEBOOK

Nyitvatartás, jegyárak és további hasznos információk: http://bory-var.hu/

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://travelised.blog.hu/api/trackback/id/tr9414212355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 08:56:05

"Ha azt mondom, hogy ilyen gyönyörű várban nem jártam még, se itthon, se külföldön, nem mondok vele sokat."

Inkább csak egy ízléstelen giccshalmaz.

patkányarcúáginéni 2018.09.01. 10:01:53

@patkányarcúáginéni: Gugli a barátom - „A székesfehérvári Tázds Mahal” (sic).
süti beállítások módosítása