Mi van a kamera táskámban? - 1. rész

2018. május 07.

Külföldön már jól bevált szokás, hogy mindenki felrakosgatja a netre, hogy milyen van és mit használ legtöbbször a képek elkészítéséhez. Mindig is szerettem az ilyen válogatásokat, mert kicsit jobban a színfalak mögé láthattam, hogy mivel dolgozik az adott fotós. Arra gondoltam, hogy most én is összeszedem nektek és magamnak is, hogy mivel utazok és úgy általánosságban mik a kedvenc leggyakrabban használt rendelkezésre álló eszközeim. A komolyabb fotós cuccoktól kezdve a instant fényképezőn túl, a mobilos gimbalig, lesz itt minden. Hozzáteszem inkább leíró jelleggel, mint specifikációktól telezsúfolva.

img_1228-edit.jpg

Oldies

Talán az egyik leghálásabb kategória. Számomra mindegyik egy-egy igazi időkapszula, mely sok-sok emléket őríz számomra. A több mint 50 éves Aerifelxxel például nagypapám járta a várost és örökítette meg a kor embereit és a nevezetességeket. Alatta ott figyel a kelet-németországi Beier klasszik 35-ös Beirette kamerája. Anyukám ezzel utazott és cserélte bőszen a filmtekercseket, hogy minden megmaradjon az utókornak. 58-tól a 80-as évekig gyártották és itthon is elég elterjedt volt akkoriban. A Practica BC1-esét pedig úgy érzem nem kell külön bemutatnom, igazi jó barát, a mai napig használom. Ha egy picit szeretnénk elmélyülni, kikapcsolni a hétköznapi forgatagból, akkor érdemes előkapni és leugrani vele egy közös streetfotózásra.

Sokoldalúsága révén a Minolta AF-Tele Super (imádom a 80-as évek elnevezéseit) is felkerült a listára. "Dual lens" állt a maga idejében minden reklámanyagon. Ez az a nagyra értékelt képesség, ami manapság egy okostelóban is megtalálható. Akkor elég nagy szám volt, ugyanis a kamera egy 38mm f/2.8-as és egy 80mm f/5.6-os lencsével is fel volt szerelve, így sokoldalúsága miatt nagyon szerethető kis gép volt.

Még hogy régen nem volt 3D meg virtuális valóság, dehogynem!!! A Viewmaster örökbecsű darabját még nagyszüleim használták a hozzá tartozó korongokkal. Mit neked Oculus. Érdekesség, hogy a Mattel nem rég feltámasztotta a márkát és okostelefonnal használható szemüveggel egészítette ki, egszóval nincs új a nap alatt.

dscf1103.jpg

Az Ágyúk

Nikonos vagy Canonos? - Annyiszor hallottam már ezt a kérdést, hogy a 10 ujjamon sem tudom már megszámolni. Számomra tökmindegy ki mit használ, én személy szerint Canonnal kezdtem és ki is tartottam mellette. Szeretem, hogy könnyen kezelhető (nyilván megszokás kérdése is), és kedvelem a színeit is (különösen a bőrtónusnál). Jelenleg egy 6D-t használok, ami sokszor kiegészül egy backup 60 vagy 80D-vel is. Előbbi ergonómialiag ugyan jócskán butítva van a Mark III, Mark IV-hez képest, funkcionalitásában (imádom a beépített wi-fit) és a szenzort tekintve viszont közle egy szinten vannak. A kevés középre zsúfolt fókuszpontot sem érzem zavarónak, mivel csak és kizárólag a középsőt használom. Hamarosan váltani fogok, egyelőre még nem tiszta a kép, hogy mire. El kell ismerni a Canon nem szeret gyorsan haladni a korral és mostanában imádja kihagyni azokat a funkciókat, amik a versenytársak gépeiben már régóta ott figyelnek.

Legkedvesebb optikák, indokolatlan Batmannel:

Leggyakrabban:

 - Canon 50mm f/1.8 - a játékobinak tűnő műanyag csoda

- Canon 85mm f/1.8 - elnyűhetetlen portréobjektívem

- Sigma 14mm f/2.8 - ritka mint a fekete holló. Szép nagylátó, de még nem fisheye. Széleken erősen vignettál, de viszonylag keveset torzít, így sok helyen értelmesen lehet vele dolgozni. (Súlyra baromi nehéz)

- Speedlight 430EX - nagyon örültem, hogy megtaláltam, ezért ráraktam a képre egyébként ritkán kerül fel a gépre.  Micsoda rím :) Semmi extra, de sosem volt még vele gondom.

Igen, általában Fixeket használok! :)

Van mikor előkerül (nincs a listán)

- Canon 16-35mm f/2.8 - Leginkább enteriőr fotózáshoz használom (általában bérelni szoktam)

- Canon 24-70mm f/2.8 - Régi motoros és tökéletes. Sokoldalú, szerethető. Főleg esküvőkön használtam.

- Canon 70-200mm f/4 - Szintén esküvőkön volt bevetésen, relatíve kis mérete miatt inkább ezt preferáltam, mint az egyébként szuper f/2.8-as testvérét.

- Canon 100-400L II f/4.5-5.6 - ugyan nincs a listán, de hálás darab. Óriási dög, kicipeltem amerikába, azóta fáj a hátam. Zseniális cucc, a pókot is ki lehet vele lőni a sarokból. Brooklynban önvéfelemre is jó szolgálatot tett. :)

A vele készült fotókat ITT  és ITT tudod csekkolni!

dscf1187.jpg

Fujik

Már jó pár éve esett meg, hogy beleszerettem a Fujifilm gépeibe. Az egész az X100-assal kezdődött, ami klasszikus formájával, kompaktságával és lenyűgöző tudásával egyből rabul ejtett. Azóta magménak tudhatok egy Fujifilm X100T-t ami Piliscsabától - Edinburghig sokfelé járt már. Elképesztő színeivel, rajzolatával, 35mm-es optikájával sokszor második kameraként is előkerül a táskámból. A végtelenségig pimpelhető a hozzá kapható kiegészitőkkel. Számomra a kamerák Vespája, utazásnál alapdarab. 

A borítófotón az X-T2-es is feltűnik, nem véletlenül. Általában a X100T mellett, ő szokott velünk jönni ha utazásról van szó. Mérete és tudása miatt erősen gondolkozom a komplett MILC-re váltáson. Úgy találja meg a fókuszt, ahogy a Canon soha nem tudná. Minden kép garantáltan tű éles, kedvenc objektívemmel (16-55mm) pedig nincs megoldhatatlan helyzet.

Ugyan a Fuji fotóban legendásan erős, a videós képességekről nagyon keveset hallunk. Az utazások során szeretnénk felvételeket is készíteni, ám de fontos, hogy a hely és a már említett súly kihasználás miatt minden egyben legyen. Vlogoláshoz használható felpattintható kijelzővel ellátott kamera eddig nem szerepelt a Fuji termékkínálatában, de a most megjelent X-A5 már ilyen formán is képes helyt állni. Annak ellenére, hogy sok fotós ágáll a videós funkciókkal felruházott kamerák ellen. Ezen már azt gondolom, túl vagyunk! Azon, hogy a fényképező, legyen fényképező, a telefon meg telefon - lehet vitázni, de nem érdemes. A piac mondja meg, hogy mire van igény és úgy tűnik a trend egyre inkább a sokoldalúság irányába tolódik el. Az X-A5 egyelőre tesztelés alatt van, ezért bővebb infokkal csak később szolgálhatok. :)

img_2412.jpg

Nagyjából az 1. rész itt be is fejeződik. Kintről már jönnek be az illatok, ugyanis sül a frissen pácolt csirke, úgyhogy ha nem haragszotok most gyorsan feltöltöm a cikket és megyek enni. Reményeim szerint a következő rész hét vége fele fog felkerülni, amiben a kiegészítők, az instant kamerák, a telefonok mellett többek között a kedvenc drónomat is megismerhetitek majd. 

Kíváncsi vagyok Ti milyen eszközöket haszáltok? Telefon, kompakt kamera, MILC, DSLR?

Írjátok meg kommentben!

További fotóink ITT!

Fagyból nyárba:

A szezonon túl is van élet - Balaton

A Velencei-tó és a jég birodalma

Új-Zéland házhoz jön - Bokodi-tó

Életemben először - New York

Nem olyan mint amire gondolsz - Bulgária I. rész

Rejtélyek és misztikum Bulgriában II. rész

INSTAGRAM

FACEBOOK

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://travelised.blog.hu/api/trackback/id/tr1613884714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipszfej 2018.05.09. 23:40:00

Akkor ez egy dicsekvős blog? Má' ahogy látom...
süti beállítások módosítása