Hello Izland - mini beszámoló tippekkel megspékelve

2019. június 06.

Még márciusban voltunk Izlandon egy kisebb baráti társasággal. Az biztos, hogy nem vénnek való vidék, főleg ebben a hónapban, hogy az időjárás inkább a kemény telet idézi, mint az enyhe tavaszt. Persze csupa energiával és optimizmussal, és rengeteg meleg ruhával készültünk rá az előttünk álló 5 napos útra, amiben gyakorlatilag a Bear Gryllst megszégyenítő túlélő túrán keresztül az önfeledt lubickolásig volt minden.

dscf1554-2.jpg

A terv az volt, hogy a déli partot járjuk be, ehhez kerestünk egy olyan helyet, ahonnan könnyen megközelíthetőek az általunk kiszemelt úticélok. Érdemes előzetesen mindenről tájékozódni, hiszen Izland a meglepetések országa, minden picit másképpen működik mint itthon.

Megérkezés és autóbérlés

Keflavikban masszív szél csapott meg minket amikor leszálltunk a repülőről, ám ez még kellemes kis fuvallat volt ahhoz képest, ami később várt ránk. :)  Miután kikászálódtunk a repülőtérről, első utunk az autókölcsönzőhöz vezetett. Azt javaslom előzetesen már interneten keresztül foglaljatok autót, hogy biztosan legyen a kiszemelt áldozatból. Érdemes egy nagyobb terepjárót bérelni, mert Izlandon egyrészt nagyon viszontagságos az időjárás (ezt sokszor le fogom még írni :), másrészt bármikor megeshet, hogy szükség lesz az autó tereptulajdonságaira is. Márciusban szinte minden kocsit kizárólag szegecses gumival adnak, így kevésbé van esély a csúszkálásra. Sajnos menet közben így is elég sok árokba borult buszt és gépkocsit láttunk. Még egy kisebb megjegyzés. Zenével készüljetek, mert izlandon a rádiók elég egysikúak, vagy beszélgetős műsor megy, vagy Lady Gagát játszanak (legalábbis amikor mi ott voltunk) :D

dji_0189.jpg

Biztosítás

Utasbiztosítást mindenképpen kössetek, az autóra pedig teljes biztit, mert ha bármi probléma felmerül, akkor nem verik rád az óriási költségeket utólag.

Szállás

Fontos volt a szállás kiválasztásánál, hogy minden amit jól kinéztünk magunknak, könnyen elérjük autóval. Így Hvolsvöllur városkájára esett a választásunk. Ha valaki nézte anno a "Miért éppen Alaszka" című legendás sorozatot, akkor kb. erre asszociál majd megérkezéskor (persze ehhez sokat hozzátett a masszív hó is).  Egyébként itt a közelben található a méltán híres és nemrég sok problémát okozó vulkán az Eyjafjallajökull (kiejtés: I forgot my joghurt). Visszatérve a szállásra, egy nagyon barátságos, tipikus északi faházban laktunk, ahova gyakorlatilag csak aludni jártunk. Az ajtót nem zárják, a lámpa általában ég (nappal is), a fűtés ezerrel pörög, ha fürödni mész, akkor pedig termálvizet kapsz a kádba. A geotermikus energiák adta lehetőségeket ugyanis teljesen kimaxolják az izlandiak.

dscf1605-3.jpg

Árak

“Nálunk az árak a földön járnak” - az itthoni áruházlánc mottója kint biztos nem állná meg a helyét, hiszen Izlandon nem hogy a föld felett, de egyenesen az űrben vannak az árak. Étteremben mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert a levesért kb. 5000 Ft-ot, a főételért 8-10000 Ft-ot, a desszertért pedig szintén valami finom összeget képesek elkérni. Ráadásul most nem a fine diningról beszélünk, hanem egy mezei vendéglőről. Általában elmondható, hogy a szállás, gleccsertúra, autóbérlés árai téltől-márciusig kedvezőbbek, nyártól pedig erősen dráguló tendenciát mutatnak.

 

Látnivalók

 

Reykjavik

A fővárosba csak egy gyors vizitre ugrottunk be még megérkezésünk napján. Éppen az idő is kegyes volt hozzánk, így megnéztük a híres templomot, illetve a parton található viking hajót formázó szobrot. Állítólag este nyüzsgő élet van és az erasmusos diákok sorra látogatják a különböző klubokat, de erről személyes tapasztalatom nincs.

dscf1333.jpg

Valley of steam

Aka a gőz völgye egy igazi élmény, ahol megismerhetjük Izland különböző arcait. Itt megint szembe találtuk magunkat az időjárás 5 percenként változó szeszélyességével, így volt részünk napsütésben, szélviharban, szélviharban + jégesőben, hóesésben és esőben is megélni a túra különböző szakaszait. Amikor viszont megláttuk a gőzfelhőbe burkolózó folyót, alig vártuk, hogy beleugorhassunk. Bár a vízszint viszonylag alacsony ettől függetlenül a közel 40 fokos víz megmelengeti a szívünket és a testünket is. Elképesztő sapkában és hóesésben a világ háta mögött a természet lágy ölén szó szerint ringatózni.

dji_0124.jpg

Fossok

Mármint magyarul vízesések. Rengeteg van belőlük, mindenhol és egy idő után már kettőt lát belőlük egyszerre az ember. Ettől függetlenül lenyűgözőek és hatalmasak. Ahova érdemes ellátogatni:

  • Seljalandsfoss
  • Skógafoss
  • Gulfoss
  • Skaftafell


dscf7809.jpg

Gleccsertúra

Ízlés kérdése melyiket választod, hiszen nagyon nagy a választék a látogatható jégbarlangok közül. Mi a Skaftafell “blue ice cave” névre keresztelt túrán vettünk részt és nagyon nem bántuk meg. Alapvetően mindenki kap felszerelést, úgy mint hevedert, jégcsákányt és szegecses talpat. A bakancsod viszont ha nem megfelelő, akkor bérelni kell. A srác többször elmondta, hogy ne agyaljunk rajta hiszen csak egy sör ára. Végülis nézőpont kérdése, hiszen egy pofa sör kint 3000 Ft-nak megfelelő koronába kerül :) Elég izgalmas a program, a gleccser bemutatásával, majd megmászásával kezdődik, azután bevisznek egy jégbarlangba is, ahol elkészítheted életed profilképét. Must have.

dscf1534.jpg
Diamond beach és Jökulsárlón

Csoda. Tényleg csak így lehet írni erről a két egymás mellett található helyről. Előbbi a part, ahova a letöredezett kristálytiszta jégdarabok vetődnek ki és amilyet eddig még soha életemben nem láttam. Viszonylag későn értünk ide, de a hold úgy ragyogott mintha nappal lenne. A név abszolút visszaadja, amivel ott találkozni fogsz. Jökulsárlón pedig a túloldalon található öböl, ahol igazi masszív gleccserdarabok úszkálnak, hatalmas jégtáblákkal körülvéve. Látni kell! :)

dscf7729.jpg

dscf7752.jpg

Dyrhólaey

Egy nagyon szép természeti képződményt találunk itt. Nem egyedi, hiszen több ország tengerpartjához közel találkoztam már hasonló formákkal, de vitathatatlanul fotogén. A hegyen egy kis világítótorony és csodás kilátás várja az erre kalandozót, innen pedig már csak egy köpésre van következő állomásunk a repülőgéproncs.

dscf7890.jpg

DC-3-as repülőgéproncs

Az instagram üdvöskéje és Izland egyik fő látványossága lett a roncs, ami még 73-ban kísérelt meg kényerleszállást egy gazda földjén.

Régebben állítólag autóval is megközelíthető volt, azonban jelenleg már csak gyalogosan lehet. Szerintem érdemes megnézni, egyedi, picit poszt-apokaliptikus látványt nyújt a DC-3-as megmaradt gépváza.

dscf7922-edit-3.jpg

Vik

Bazaltorgonák, tenger, érdekes alakzatokban pompázó sziklák. Kell ennél több?

Vik az egyik legmenőbb hely Izlandon, érdemes útba ejteni, gyakorlatilag minden képeslapon szerepel.

dscf7847.jpg

Lovak

Ne sértsük meg őket a póni jelzővel. Barátságosak és zseniális a frizurájuk. 

dji_0233.jpg

Geysír

A szó maga pontosan innen ered. Vagyis az ősapát (vagy anyát) itt izlandi földön találjuk meg a maga teljes pompájában. Van egy nagyobb, meg egy kisebb is, értelemszerűen az előbbi látványosabb. Kb. 5 percenként ejakulál, rendszeresen. Na ide nem kellet volna eljönnünk, de ez már egy másik Dickens story.

20190322_190210.jpg

Időjárás

A történet pedig nem más, hogy utolsó előtti nap szépen elkocsikáztunk a Geysírhez, ahol meglepő módon egy árva lélek sem volt (pedig a képeken mindig tele volt a hely). A hó szakadt, a szél elég erős volt, de hát volt már ilyen, Izlandon vagyunk végtére is. Aztán egyre jobban folytatódott a hóesés olyannyira, hogy mire kiértünk a látnivalótól , már alig lehetett látni, ráadásul a tornádó mértékű széllökésektől alig tudtunk beszállni az autóba. Ekkor jutott eszünkbe, hogy nem ártana lecsekkolni az utak állapotát a helyi útinform applikáción keresztül. A hírek nem voltak kecsegtetőek, mivel azt az utat is lezárták, amin mi voltunk. Nekiindultunk az akkor már tejfehér ködben, a brutális hóban és az ehhez társuló kellemes szélben. Nem volt biztos, hogy másnap reggel elérjük a repülőt és nem kell a kocsiban éjszakáznunk. Nagy nehezen és sok-sok óra vezetés után körbekerülve a fél szigetet elértünk Keflavikba, ahol mintha elvágták volna az egész sarkvidéki vihart. Szép.

Konklúzióként elmondható, hogy rengeteg élmény ért egy csodálatosan szép országban, ahova bármikor visszamennék. Pl. most nyáron :)

Rengeteget fotóztam / videóztam ezeket az Instánkon megtudjátok nézni, highlightsban pedig egy csomó infót találtok még a márciusi utunkról.

ITT

 

További érdekességek:

Várat másolni legális

A szezonon túl is van élet - Balaton

A Velencei-tó és a jég birodalma

Új-Zéland házhoz jön - Bokodi-tó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelised.blog.hu/api/trackback/id/tr2514882208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása