Bokodi-tó - Új-Zéland házhoz jön

2017. december 18.

A Bokodi-tó az utóbbi időben igazi látványosság lett, egy valamire való fotósnak biztos, hogy készült már itt képe, ha pedig nem akkor biztos vagyok benne, hogy majd fog. Itt forgott az Utóélet című alkotás, de készült már új-zélandi reklámfilm is a kedves tákolmányok között.

dscf0502-edit.jpg

Aki volt már a sokak által kissé nagyvonalúan magyar Maldív-szigetként emlegetett helyen, az biztosan tudja, hogy a cölöpökre épült “falu” bár magáért beszél elég megosztó. Ha rákeresünk a Googleben csodás képeket láthatunk, ám ez csak egy szeletét mutatja az úszó falunak, sőt általában ezek a fotók mind ugyanott készülnek. Ám tudni kell, hogy a házikók csatornázatlansága miatt a parton található összetákolt wc-k és, a tavat félbeszelő óriás ipari szalag és maga az erőmű is hozzátartozik a képhez.

Az Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó története évekkel azután kezdődött, hogy a 1961-ben megépült az oroszlányi hőerőmű, melynek szüksége volt egy hűtőtóra. Utóbbi az évek során horgászparadicsommá vált és sorra épültek a házak, na jó inkább vityillók az egyébként egészen nagy kiterjedésű tóra. Bár elsőre sokaknak rémítő lehet az erőmű látványa, az ipari tevékenységnek rengeteg pozitív vonzata volt. A víz hőmérséklete miatt gazdag élővilág alakulhatott ki és a bátrabbak télen is a vízbe merészkedhettek egy fürdőzésre, hiszen a tó sosem fagyott be, általában 18 fok körül mozgott a hőmérséklete. 2015-ben aztán leállt a létesítmény, így nem fogjuk már látni a távolban füstölögni a gyár kéményeit.

Így télen nem számítottam sok emberre, ennek ellenére meglepő volt látni, hogy mennyien érkeznek a helyszínre egy jó kép erejéig. A legtöbben csak egy rövid sétára jönnek, fotósként azonban szuper elidőzni és várni a naplementét. Vicces volt, hogy indulásom előtt nem sokkal ránéztem a tóval kapcsolatos infokra, ekkor találtam rá egy pár évvel ezelőtti Új-Zélandi reklámra, melyben egy bácsika arról beszél, hogy milyen olcsó itthon az internet. A dolog pikantériája, hogy a tónál összetalálkoztunk az előbb említett főszereplő Jani bával, ráadásul be is invitált a saját stégére, ahol mesélt egy kicsit az ezzel kapcsolatos élményeiről. Igazán szürreális volt, úgyhogy fel is vettem vele egy kis videót, annyira lelkesen mondta.

Szuper kis hely a Bokodi úszó falu (igazából nem falu:) amit egyszer mindenképp érdemes megnézni, bár azt is érdemes elismerni, hogy nagyon fotogén is egyben, ezért azok csalódhatnak, akik túlzott elvárásokkal érkeznek. Sokat lehetett olvasni az utóbbi időben, hogy a tulajdonosok lezárják a stégeket a kíváncsi szemek elől. Ez némileg érthető, hiszen a helyiek pihenni és horgászni járnak ide. Ennek ellenére is be lehet egy darabig sétálni, ha pedig Jani bá invitál, ne hagyjuk ki! :)

Tipp:

Elég sokat kóvályogtunk mire odataláltunk, ráadásul nem a legjobbak az utak, szóval annyira nem vidám 30x odaverni az autó alját. A legegyszerűbb ha Oroszlány felől közelítjük meg a tavat. A kecskédi útról kell jobbra kanyarodni a Dózsa György útra, majd ütközésig menni. Na itt kell egy jobbost venni és már ott is vagyunk! 

Kíváncsi vagyok, hogy voltatok -e már és hogy mik a tapasztalatok? 

 

További fotóink ITT!

További írásaink:

Életemben először - New York

Nem olyan mint amire gondolsz - Bulgária I. rész

Rejtélyek és misztikum Bulgriában II. rész

INSTAGRAM

FACEBOOK

Marci

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://travelised.blog.hu/api/trackback/id/tr7013508145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2017.12.19. 06:24:19

Tényleg zseniális hely, szerintem egy kicsit túlhorgászott, de ha összefuttok Pörivel a macskával legyetek vele nagyon tisztelettudóak, egy pár rókának már kirakta a szűrét. :)
süti beállítások módosítása